
Smak i zapach poza Ziemią
12 marca 2009, 09:48Dobrze przyprawione, pikantne potrawy są w przestrzeni kosmicznej wyjątkowo chodliwym towarem. Dzieje się tak, ponieważ wielu astronautów twierdzi, że w warunkach mikrograwitacji smaki są przytłumione. Stąd pociąg do ostrzejszych i bardziej cierpkich pokarmów niż te, które odpowiadałyby im na Ziemi.

Przenośny potwór
2 marca 2009, 17:27Firma Eurocom zapowiedziała rynkowy debiut prawdopodobnie najpotężniejszego seryjnie produkowanego notebooka na świecie. Maszyna Phantom-i7 będzie korzystała z procesorów z rdzeniami Core i7.

Książkowa otyłość
19 lutego 2009, 23:40Kogo, oprócz gospodyni domowej, może interesować zawartość książki kucharskiej?

Czosnek: dobry, lecz nie na wszystko
12 stycznia 2009, 14:51Lecznicze właściwości czosnku ciężko przecenić... niestety, jedna z nich okazała się, przynajmniej częściowo, mitem: nie zapobiega nowotworom tak dobrze, jak sądzono.
Windows 7 Beta 1 (jednak) dla każdego
9 stycznia 2009, 17:08Windows 7 Beta 1 można już pobrać z serwera Microsoftu. O godzinie 21 czasu polskiego powinien on być również dostępny na witrynie www.microsoft.com/windows7. Niestety, systemu nie będą mogli zainstalować wszyscy posiadacze odpowiedniego (CPU 1 GHz, 1 GB RAM, nagrywarka DVD, karta graficzna obsługująca DX9 ze 128 megabajtami pamięci) sprzętu komputerowego. Wersja Beta 1 została przygotowana jako aktualizacja, a więc zainstaluje się tylko na maszynach z systemem Windows Vista SP1.

Więcej białka = mniej tłuszczu
27 listopada 2008, 23:15Niskokaloryczna dieta bogata w białka jest skutecznym sposobem na zwiększenie tempa spalania tkanki tłuszczowej u osób otyłych oraz cierpiących z powodu nadwagi - twierdzą australijscy badacze.

Eliksir młodości z bazylii
9 września 2008, 12:22Bazylia azjatycka (in. tulsi), roślina spotykana na obszarach tropikalnych, m.in. w Indiach, spowalnia procesy starzenia. W medycynie ajurwedyjskiej od dawna ekstrakt z tego ziela zalecano jako środek odmładzający. Teraz po raz pierwszy naukowo wykazano, że rzeczywiście zwalcza on wolne rodniki.

Bezpieczeniejsze karty płatnicze
18 czerwca 2008, 10:06Visa pracuje nad nową generacją kart kredytowych, które będą samodzielnie generowały hasła jednorazowe. Karty powstają we współpracy z australijską firmą Emue Technologies. Wiadomo, że będą one wyposażone w procesor, klawiaturę i wyświetlacz. Zasilająca kartę bateria zapewnia trzyletnią pracę.

Antyzmarszczkowy pomidor
29 kwietnia 2008, 10:21Dobra wiadomość dla osób, które lubią pomidory. Naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle zauważyli, że dodawanie do różnych dań 5 łyżek pasty pomidorowej dziennie zwiększało zdolność skóry do obrony przed szkodliwym oddziaływaniem promieni ultrafioletowych. Związkiem, któremu najprawdopodobniej zawdzięczamy ten efekt, jest likopen.
Twardsze niż myślisz
24 stycznia 2008, 00:28Stosowane w telefonach karty SIM, z pozoru równie delikatne co same komórki, w rzeczywistości są nadspodziewanie trwałymi podzespołami. Jest to szczególnie cenna wiedza dla ekip zajmujących się badaniami miejsc katastrof czy zamachów terrorystycznych. Po serii swoistych tortur, badacze z University College London uznali, że karty są w stanie wytrzymać temperaturę 450 stopni Celsjusza, i że to jeszcze nie koniec ich możliwości.